Pardubičtí rybáři začali s umělým výtěrem štik. Celkem se předpokládá 6 milionů kusů štičího plůdku.
Část plůdku si nechávají rybáři v Pardubicích pro vlastní potřeby, zbytek je určen rybářským organizacím Východočeského územního svazu, soukromníkům i jiným rybářským firmám.
Umělý výtěr štik začíná v Pardubicích zpravidla koncem března, letos vše vypuklo o trochu dříve. K výtěru jsou vybírány zralé štiky o váze od jednoho do dvou kilogramů. Kolegové k výtěru používají staré osvědčené postupy.
Mírným tlakem vymáčknou z jikernačky jikry na suchou misku a smíchají je s mlíčím. Pomocí propírání jiker v čisté vodě zbaví jikry lepkavosti. Asi deset až čtrnáct dní trvá pobyt jiker v inkubačních lahvích, vše záleží na teplotě vody. Pak nastane ve speciálním zařízení takzvané vykulení, kdy se rybička dostane z jikry ven. Po deseti dnech spotřebuje svůj žloutkový váček, pak se poprvé nadechne a přijímá nadále vnější potravu. V tu chvíli je plůdek schopen transportu k zákazníkovi.
Petrův zdar!
Václav Horák (předseda Východočeského ÚS), za ČRS Lukáš Mareš