Dvě medaile pro Česko na MS v plavané v kategorii Masters

Velkého úspěchu dosáhl český tým na MS v plavané v kategorii Masters, které se minulý týden konalo ve Francii. Závod pro Vás shrnul trenér českého týmu Roman Foret.

Vylosovali jsme si A6 Mirek, B1 Vojta, C13 Luca a D16 Jirka. Od začátku závodu jsme chytali celkem slušně v sektorech A, B, C, ale na sektoru D se Jirkovi od začátku nedařilo, a trvalo nejméně hodinu než se s tím srovnal a hlaváče začal chytat. Ve zkratce shrnu dění po sektorech. Mirek na A od začátku chytal velice dobře s tím, že nalovil přes 300 ks ryb včetně jednoho kapříka do 500 g. Věděli jsme, že celý závod útočí na vítězství a nakonec to nestačilo na forhontu dobře lovícího Holanďana, a v závěru nás ještě přechytal jedním cejnem cca 1,5 kg velkým Angličan. Nakonec super trojka s váhou přes 3,3 kg. Na B už se chytalo celkem méně a co se týče počtu ryb tak se Vojta stále držel kolem třetí pozice. V poslední hodině chytil také malého kapříka, ale také bohužel jednu rybu utrhl, a nakonec z toho byla sektorová devítka s váhou něco přes 2,1 kg, protože jeho průměrná váha hlaváčů byla nižší. Tady chybělo kousek štěstí a 160 g by mu dělalo o tři lepší umístění a zhruba 450 g o pět lépe. Luca na C chytal celý závod  průměr minuta ryba, ale také se mu dařilo chytat jen hodně malé hlaváče a i když chytil přes 240 ks ryb, tak s vahou něco přes 1,7 kg dělal až osmičku, i když měl třetí nejvyšší počet ryb. I tady stačilo na dobrý výsledek přidat 120 g. V sektoru D se Jirka protrápil k váze 1,1 kg a umístění třináct, když chybělo asi 250 g na umístění kolem sedmičky a vítěz tohoto sektoru neměl ani 2 kg. Celkově jsme 8 ze 17 zemí, ale na bronz ztrácíme 11 bodů. Vzhledem k tomu jak je tento lov náročný a někde se už celkem chytaly větší ryby, tak je stále o co zítra bojovat.

1

Po pátečním závodě jsme se sešli na poradě a po vyhodnocení chyb prvního závodu jsem se snažil klukům vštípit naději, že se ještě dá bojovat o třetí místo v týmech na které jsme ztráceli propastných 11 bodů. V sobotu ráno po losu jsem týmu řekl, že nemáme co ztratit a ať si to užijí a hlavně dodrží taktiku. Průběh závodu se vyvíjel na některých sektorech dobře, na jiných dle průběžných počtů ryb průměrně. O Lucovi na sektoru A jsem neměl informace, ale věřil jsem Denisovi, že vše probíhá dle dohody. Mirek na B od začátku opět chytal super a navíc zase chytil bonus v podobě malého kapříka. Navíc jsem byl ve stálém kontaktu s Radkem který říkal, že si Mirek vede velice dobře. Na sektoru C se Vojtovi moc nedařilo, ale snažili jsme se to vyladit. Co se týkalo průběžných počtů ryb, tak se i přesto, že se trápil, stále držel v první pětce, tak jsem ho nechal, ať si to dochytá v klidu. Na sektoru D nám s Jirkou chvíli trvalo, než se do toho dostal, ale potom si díky neustálé podpoře Martina Koukala st. vedl dobře a navíc mu velice pomohlo, že se některé týmy, kterým unikal výsledek mezi prsty snažily v poslední hodině chytit ryby z plné děličky, ale naštěstí tam žádné nebyly. Takto si prohospodařili lepší výsledek tak kvalitní reprezentace jako je Francie, Itálie a málem i Maďarsko, kterému tato taktika vyšla první den.

3

4

Po závěrečném signálu jsem tušil, že by z toho mohl být super výsledek. Šel jsem s váhou na sektoru C, kde mě výsledek Vojty překvapil, protože jsem čekal 5 a byla z toho luxusní 3. Mezitím mi volal Luca, že dělal 2 a už jsem pomalu začal věřit ve splnění snu, že se dá i z osmého místa zaútočit na bronz. Dále jsem šel s váhou na sektoru D a doufal, že jsme chytali větší průměr hlaváčů než ostatní, protože na počet ryb mi to dávalo výsledek 7-9. Při vážení Jirky jsem s radostí uviděl 1 754 g a věděl jsem hned, že máme další dobrý výsledek do skládačky a po zvážení posledního závodníka ze Srbska z toho vyšla krásná 5. Součet 10 napovídal, že z toho vypadne super výsledek, protože jsem věděl, že Mirek bude nejhůř třetí. Vážení na B trvalo docela dlouho, ale nakonec kluci volali, že to Mirka strašně mrzí a je z toho 2. Samozřejmě ho mrzelo, že neudělal 1, protože mu to každý den uniklo o kousek. Součet 12 dával tušit, že se to podařilo a začalo počítání. Zašel jsem za Italy, protože ti mají vždy výsledky spočítané mezi prvními, ale jen mi říkali, že jsme chytali super. Tak jsem šel za Maďarským kolegou a ten mi říkal, že máme medaili, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že je to stříbro. Před příjezdem na hotel jsem se dozvěděl, že je z toho stříbro a tomu jsem opravdu ze začátku nemohl uvěřit. Zavolal jsem všem s gratulací a na hotelu jsme si s Lucou a Denisem dávali kávu a malé pivo a stále jsme čekali na oficiální výsledky. Náhle volal Radek, že je Mirek mistr světa a já tomu nemohl několik minut uvěřit, protože kdo by věřil, že propadnou dva Maďaři a dva Italové, co dělali v prvním závodě jedničky. Až teprve po otevření oficiálních výsledků jsem volal Mirkovi s gratulací. Druhý den nám vyšel opravdu parádně a zaslouženě jsme dosáhli těchto výsledků. Jedinou hořkou kapkou na tomto šampionátu je velice špatná organizace takové velmoci, jakou v tomto sportu Francie je. Celému týmu děkuji za důvěru a doufám, že se nám ve zdraví konečně povede udělat i týmové zlato příští rok v Plovdivu.

2

Děkujeme za shrnutí a ještě jednou blahopřejeme k obrovskému úspěchu!

Za ČRS Jitka Chybová, Lukáš Mareš


MAIL

MAIL

Výukové a propagační předměty

00000272  00000579 

Objednávkový systém nabízí řadu zajímavých propagačních a výukových předmětů a oblečení s motivy sportovního rybolovu a Českého rybářského svazu. Také je zde možné objednat hostovací nečlenské povolenky na revíry územních svazů s doručením poštou. 

Objednávky zde

Časopis Rybářství

Časopis Rybářství již více než 100 let pravidelně přináší články ze světa sportovního rybolovu. Předplatné pro tento měsíčník je možné objednat zde.