Mistrovství světa žen a Mistrovství Evropy v muškaření v Norsku

Ve dnech 4.-10.7.2022 se konalo historicky první Mistrovství světa žen v muškaření v Norsku. Souběžně s tímto šampionátem probíhalo v této rybářské disciplíně i 26. Mistrovství Evropy.

Obě mistrovství probíhala v okolí městečka Koppang, vzdáleného cca 200 km severně od Osla. Pro šampionáty byla vybrána oblast s nádhernou přírodou, s krásnými řekami a velkými rybami, kde ulovit lipana 40-50 cm nebylo nic výjimečného.

 

Mistrovství světa žen v muškaření

Tým

První závod probíhal na řece Atna, další dva závody probíhaly na velké řece Glomma, čtvrtý závod na řece Rena a pátý závod na jezeře Sølensjøen.

Na šampionát byly nominovány tyto závodnice:

  • Tereza Rutová – Pražský územní svaz
  • Štěpánka Šimůnková Marková – MRS
  • Eliška Marková – MRS
  • Markéta Procházková – Západočeský územní svaz
  • Kateřina Švagrová – Jihočeský územní svaz
  • Trenér: Jaromír Šram – České Budějovice

Mistrovství světa v muškaření žen se zúčastnilo 50 závodnic z 9 týmů.

Trenér ženského týmu Jaromír Šram k šampionátu uvedl následující:

Naše holky předvedly excelentní výkon, na který může být naše Česká republika hrdá.

Na 1. místě v jednotlivcích se právem umístila Tereza Rutová, na 2. místě Kateřina Švagrová, na 3. místě Markéta Procházková, na 4. místě Eliška Marková a na 12. místě Štěpánka Šimůnková Marková. Z těchto výsledků je zřejmé, že v týmech neměly konkurenci a s rozdílem 34 bodů v umístění s převahou zvítězily nad týmy Finska a Norska.

image 6483441 2

Myslím si, že úspěch našich žen spočívá v tom, že pořádáme během roku mnoho závodů, kde se naše ženy utkávají a porovnávají své muškařské dovednosti i s muži a samozřejmě není nic neobvyklého, že je i porážejí. A tímto zároveň získávají mnoho zkušeností a bojovného ducha.

Dobrý výsledek celého družstva záleží hlavně na týmové spolupráci a předávání si informací a poznatků jak při trénincích, tak i při závodech mezi jednotlivými koly. Dobrý výsledek tedy hlavně záleží na kolektivu a ten máme nejlepší na světě.

Děkujeme Českému rybářskému svazu, z.s. za finanční podporu a umožnění zúčastnit se 1. Mistrovství světa žen v muškaření v Norsku.

Dále děkujeme za finanční podporu:

Jihočeský územní svaz, Západočeský územní svaz, Moravský rybářský svaz, z.s., MO ČRS Praha 10 - Vinohrady

Zároveň nás velmi materiálně podpořila fy Hanák Competition. Velmi vkusně nás oblékla fy BUSHMAN Česko. Auto nám poskytl za velice dobrou cenu Ford Kačmáček K+K Autoservis Czech s.r.o.

Svými produkty nás vybavili Vella Náchod s.r.o. (Petr Huček) a Rodinné řeznictví Aleš Divácký.

Děkujeme také všem, kteří nás finančně podpořili přes platformu Donio.

Díky finanční a materiální podpoře sponzorů jsme si mohli dovolit důstojné ubytování v přípravném kempu a trénink i na dražších úsecích řek s tzv. lepší obsádkou ryb. Takže při trénincích jsme chytali dostatečné množství ryb a mohli si vyzkoušeli naše mušky a způsoby jejich nabídky. Týden tréninku navíc nám pochopitelně velmi pomohl.

Přípravného kempu se také zúčastnil Ondřej Pekárek, který v Norsku v této oblasti několik let žil a provázel nás místními řekami a jezery.

Za náš úspěch vděčíme i našim sponzorům.

Děkujeme moc.

Jaromír Šram, trenér

Mistrovství Evropy v muškaření

 

Závody probíhaly v pěti kolech na řekách Atna, dva sektory byly vytýčeny na řece Glomma, dále na řece Mistra a na jezeře Storsjøenlake.

Na šampionát byly nominováni závodníci:

  • Lukáš Starýchfojtů – MRS
  • Ivan Vančura – Středočeský územní svaz
  • František Kouba – Jihočeský územní svaz
  • Roman Heimlich – Jihočeský územní svaz
  • Miloslav Hosenseidl – Jihočeský územní svaz
  • Trenér: Antonín Pešek – Brno

Mistrovství Evropy se zúčastnilo více než 80 závodníků z 16 týmů.

Vedoucí výpravy Ivan Vančura k šampionátu uvedl:

Je třeba říci, že výsledky šampionátu nedopadly zcela podle našich očekávání a představ. Trénink i samotný šampionát byl ovlivněn velmi vysokými průtoky v závodních řekách a rozdíly mezi štonty byly díky vysoké vodě opravdu veliké. K dobrému výsledku to tak chtělo kromě dovedností i kousek štěstí na los, což česká mužská výprava bohužel při tomto šampionátu neměla. Pravdou také je, že na jezerním sektoru se českým závodníkům příliš nedařilo a správná taktika se rýsovala až poslední závodní den. Bohužel jezera s lipany a síhy v podmínkách ČR nelze trénovat, a i z toho důvodu trvalo delší dobu nalézt optimální taktiku pro tento závod.

Na prvním místě skončili závodníci Francie, na druhém Španělé a bronzovou příčku brali závodníci Finska. Český tým skončil na celkovém 7. místě.

V jednotlivcích vyhrál italský závodník Luigi Brunelli, stříbrnou medaili bral finský závodník Jussi-Pekka Myllymaki a bronzovou Francouz Jean-Guillaume. Čeští závodníci obsadili v jednotlivcích následující pozice: Starýchfojtů 8., Kouba 18., Vančura 28., Heimlich 36., Hosenseidl 55.

Konec a vyhlášení výsledků evropského šampionátu mělo mírně hořký nádech z důvodu zjištěného podvodu italského závodníka, který byl po zasedání JURY diskvalifikován ve všech závodních kolech. Takové praktiky opravdu do našeho sportu nepatří. Každopádně všem fair-play chytajícím závodníkům a týmům patří respekt a gratulace.

I přes to, že se nám nepodařilo dosáhnout na jednu z medailí, bych chtěl všem závodníkům z našeho týmu poděkovat za skvělou reprezentaci, týmového ducha a za to, že nechali při závodu na trati vše. Z jezera je třeba se poučit a pokusit se pro příště výsledek zlepšit.

Hlavní poděkování patří Českému rybářskému svazu, z.s. za dlouhodobou finanční podporu a možnost zúčastnit se šampionátu. Bez této podpory by to nešlo.

Dále děkujeme za dlouhodobou spolupráci a materiální podporu firmě Hanák Competition.

Rovněž bychom chtěli poděkovat za podporu firmám Řeznictví Uzenářství Martin Růzha a Rodinné řeznictví Aleš Divácký, jež nás vybavili svými opravdu lahodnými produkty a významně nám usnadnili stravování během přípravného týdne.

Vedoucí výpravy Ivan Vančura

image 6483441image 6483441image 6483441image 6483441image 6483441image 6483441image 6483441image 6483441image 6483441

image7image7image7image7


MAIL

MAIL

Výukové a propagační předměty

00000272  00000579 

Objednávkový systém nabízí řadu zajímavých propagačních a výukových předmětů a oblečení s motivy sportovního rybolovu a Českého rybářského svazu. Také je zde možné objednat hostovací nečlenské povolenky na revíry územních svazů s doručením poštou. 

Objednávky zde

Časopis Rybářství

Časopis Rybářství již více než 100 let pravidelně přináší články ze světa sportovního rybolovu. Předplatné pro tento měsíčník je možné objednat zde.