Karas obecný býval rybou všude hojnou, ovšem to se v posledních letech výrazně změnilo. Iniciativa Zachraň karase!, která vznikla v roce 2021, přináší první výsledky, které pro čtenáře Rybářství představil doktor Marek Šmejkal z Biologického centra AV ČR. V červencovém Rybářství začíná také seriál autorů z vodňanské školy s názvem Stavba rybníka, další seriál zaměřený na rybí pokrmy v české historii nebo články zaměřené na lov amurů a kaprů.
Inicitaiva Zachraň karase! si klade za cíl zjistit co nejvíce informací o karasovi obecném a pomoci tomuto rybímu druhu k posílení šancí na přežití. Autoři projektu přitom spolupracují s rybářskou veřejností, a pokud byste jim chtěli být nápomocni (za což se přimlouvám), navštivte webovou stránku https://zachrankarase.cz/.
Doktor Šmejkal v článku vysvětluje, že na popud veřejnosti navštívili s kolegy již takřka sto lokalit, ale karase obecného rozhodně nenašli všude. A když už se jim to podařilo, velmi často sdílel habitat s invazním karasem stříbřitým.
Zajímavý seriál si pro čtenáře Rybářství připravili žáci a kantoři vodňanské střední školy – zabývat se totiž budou stavbou rybníka. A to pěkně od podlahy, respektive od výběru místa pro stavbu.
Nový seriál si připravil také autor receptů Dalibor Marounek, který čtenáře Rybářství seznamuje s rybami (a recepty), které si připravovali naši předci ke konzumaci. Ryby totiž měly v historii tu výhodu, že se mohly konzumovat i v době půstu. Článek obsahuje mnoho zajímavostí: Věděli jste například, že když se ve druhé polovině 16. století ženil Vilém z Rožmberka (pán na Krumlově), bylo na hostinu připraveno přes 18 tisíc kaprů? A co teprve štiky, pstruzi, sumci a další ryby?
Nejeden článek se v červencovém Rybářství samozřejmě zaměřuje na samotné chytání ryb. Hned dva texty se věnují lovu amurů, další články naší nejoblíbenější rybě – kaprovi – a populární autor Milan Tychler se na zoubek (nebo spíše na ostré pysky) podívá ostroretkám.
Na 100 stranách časopisu najde své téma každý. Červencové číslo si můžete koupit na našem e-shopu (https://irybarstvi.cz/e-shop/), nově zde můžete objednat také elektronické číslo nebo digitální předplatné. Pokud preferujete předplatné tištěného magazínu, odkáži vás na tyto stránky https://irybarstvi.cz/predplatne/.
Přeji vám krásné léto a příjemné čtení časopisu Rybářství!
Ondřej Cupal
Šéfredaktor Rybářství