Milí rybáři,
zítra je den, který toužebně očekává snad každý z 15ti tisíc držitelů pstruhových povolenek - v šest hodin ráno oficiálně startuje pstruhová sezóna!
Více než pětistovka pstruhových revírů je v posledních dnech zarybňována pstruhem obecným, duhovým a na řadě míst i pro rybáře atraktivním sivenem americkým. O tom, že je zarybňování dlouhodobě intenzivní, nejlépe svědčí čísla - například v loňském roce bylo vysazeno 1,18 milionu potočáků, 345 tisíc duháků, 70 tisíc sivenů a 270 tisíc lipanů.
Na co byste neměli před první návštěvou pstruhového revíru rozhodně zapomenout?
- Rybářské doklady. To znamená povolenku k lovu (včetně soupisu revírů), rybářský lístek a doklad totožnosti. I když je touha poprvé nahodit hned po příchodu k revíru hodně silná, nezapomeňte před prvním hodem zapsat docházku - vyhnete se tak konfliktu s rybářskou stráží, která je zejména po vysazení ryb na začátku sezóny velmi aktivní.
- Povinná výbava. Vždu musíte mít vyprošťovač háčků (peán, obůstek) a míru na zjištění délky ryby. Ve většině územních svazů je rovněž povinný podběrák.
- Zkontrolovat si bližší podmínky výkonu rybářského práva jak na revíru, tak v územním svazu, kde budete lovit. Může se lišit týdenní počet povolených docházek, míra ryb i omezení použité výbavy (například zákaz používání háčků s protihroty, trojháčků a podobně).
Jaká jsou hlavní pravidla?
- Pstruh obecný, duhový a siven mají nejmenší lovnou míru stanovenou na 25 centimetrů, pokud nestanovil uživatel revíru míru vyšší.
- Denní úlovek lososovitých ryb je stanoven na 3 kusy.
- Ponechané úlovky lososovitých ryb je nutné zapsat do povolenky ihned po ulovení.
- Mezi povolené techniky lovu lososovitých ryb (a lipana) na pstruhových revírech patří pouze přívlač a lov na umělou mušku.
- Lipan podhorní je stále hájen – sezona lipana začíná až 16. června (trvá do konce listopadu).
Zároveň si dovolíme poprosit o co nejšetrnější zacházení s úlovkem, obzvlášť v případě, že si ho nehodláte ponechat nebo nedosahuje nejmenší lovné míry. Samozřejmostí by mělo být co nejrychlejší a nejšetrnější uvolnění háčku a vždy namočené ruce i podběrák při manipulaci s rybou. Jen tak budete mít příležitost puštěnou rybu ulovit později ještě jednou...
Přejeme mnoho úspěchů i v tomto chladném období!
Petrův zdar!