Pokračujeme v minisérii rozhovorů se známými osobnostmi, mezi jejichž koníčky patří rybaření. Další ze známých osobností, s kým jsme si povídali o rybolovu na českých revírech byl herec, moderátor, kytarista, zpěvák a bavič Aleš Háma.
Co Vás přivedlo k rybolovu a jak jste začal rybařit?
Svého prvního okouna jsem chytil na pytlačku pod jezem na Lužnici, když mi bylo šest. Pak mi děda přenechal svoje prehistorické vybavení, a už jsem byl lapen. Od deseti let, kdy jsem si udělal v rybářském kroužku papíry, jsem rybářem, i když myslím, že se to počítá spíš od toho prvního okouna, takže od roku 1979.
Jaké způsoby lovu ryb provádíte nejraději?
Nikdy jsem se nevyhraňoval a chytal jsem rád podle sezony, počasí, revíru a ryb co v něm byly. Nejvíce mne ale vždycky bavila plavačka v podjezí či v proudu a vláčka. Mám rád noční lovy candátů a úhořů, ale v posledních šesti letech mi učarovala muškařina, které věnuji 90 % času u vody. Je to ale tak těžká disciplína, že se stále považuji za začátečníka, ale baví mne to moc.
Kam nejčastěji chodíte na ryby?
Záleží kdy, ale jen namátkou k mým oblíbeným muškařským revírům patří Ohře, Teplá, Rolava, Mže či Otava a Vltava. Na dravce jezdím na Lužnici a přilehlé pískovny a když potřebuju vydechnout a vyčistit hlavu v Praze, tak zajdu na kapry a cejny na Hostivařskou přehradu.
Které druhy ryb jsou Vaše nejoblíbenější a proč?
Tak z výše uvedeného je patrné, že mám rád ryby lososovité, ale ani nevíte jakou radost mi udělá tloušť či proudník. Pak mám rád všechny dravé ryby, hlavně okouny a candáty.
Vybavíte si nějakou výjimečnou rybu, kterou jste ulovil?
Jednou jsem na Hostivařské přehradě líčil mrtvou rybičku na candáta a ejhle zabral sumec. Měl 110 cm, a na tu pětadvacítku vlasec to bylo celkem napínavé, ale povedlo se.
Konzumujete ryby a pokud ano, doporučil byste nějaký recept?
Je jasné, že ryby v kuchyni potřebují jen minimum obstrukcí, a tím nejlepším dochucovadlem je čerstvost. Miluji rybu na ohni, hned jak se uloví. Na pánvi pak máslo, kmín a někdy česnek. S dobrým chlebem je to opravdové gastro nebe.
Jak hodnotíte jako rybář současný rybolov v České republice?
Přiznávám, že práce mi nedovolí u vody trávit tolik času, kolik bych si představoval, ale to je možná ten důvod, proč jsem tak vděčným rybářem. Dokážu chytat hodiny ouklejky, proudníky či plotičky jen tak pro zábavu, a to dokonce radši, než sedět hodiny a dny při čekání na velkou trofejní rybu. A tak řku, že já si zachytám všude a myslím, že je v Čechách opravdu dost pěkně zarybněných revírů, kde se dá hezky zachytat. Bohužel se stále budeme potýkat s jednotlivci, kteří porušují pravidla rybolovu a dělají přestupky se slovy " Vždyť jsem si to zaplatil, tak co…", ale pevně věřím, že takových je u nás čím dál tím méně.
Děkujeme panu Hámovi za čas, který nám věnoval a přejeme vše dobré do osobního i profesního života a hodně hezkých chvil u našich revírů.
Za ČRS Lukáš Mareš (foto: archiv A. Hámy)